Cand se apeleaza la tratamentul endodontic ?

Tratamentul endodontic este indicat în cazul infecțiilor pulpare sau când se consideră că o viitoare infecție a pulpei dentare este inevitabilă.

În asemenea situații, tratamentul de canal este necesar pentru a salva dintele și a preveni complicațiile ce ar putea apărea în țesuturile situate sub dinte.

Practic, se apelează la tratament endodontic în cazul pulpițelor ireversibile și a complicațiilor acestora în țesutul periapical: parodontitele apicale acute sau parodontitele apicale cronice.

Dacă dintele a suferit distrucții avansate sau infecția este extrem de severă și se consideră că un tratament endodontic ar eșua, extracția dintelui poate rămâne singura opțiune de tratament. În cazul anumitor leziuni apicale cronice (chist dentar, granulom dentar), uneori se poate apela și la rezecția apicală.

Tratament pe canal (obturație)

Tratamentul endodontic (cunoscut sub numele de „scoaterea nervului”) este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale în tratamentele dentare „în interiorul dintelui” (unde se află camera pulpară și întreg sistemul canalului) pentru a elimina infecțiile și a proteja zona pe viitor.

Este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca rezultat final eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Un tratament endodontic corect se desfășoară pe parcursul mai multor etape:

  • Îndepărtarea pulpei dentare atât din camera pulpară cât și de pe canalele radiculare

  • Curățarea, dezinfecția și prepararea camerei pulpare și a canalelor radiculare cu ace endodontice specifice și soluții de irigare

  • O medicație specifică poate fi plasată pe canalele radiculare pentru câteva săptămâni. Aceasta este o etapă opțională și este cu atât mai importantă cu cât infecția pulpară este mai severă

  • Ultima etapă a oricărui tratament endodontic este obturația de canal. Această procedură presupune sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice